NOS NieuwsAangepast

Olietanker terug in Libische haven

Amerikaanse commando's hebben de olietanker Morning Glory teruggebracht naar Libië. Het schip was eerder deze maand in handen gevallen van Libische opstandelingen.

De Libische regering wil voorkomen dat milities die het gezag van Tripoli niet erkennen, geld verdienen aan het exporteren van olie. De rebellen hebben de oliehaven al-Sidra in handen en voeren ruim een week geleden uit met de olietanker, ondanks een dreigement van de regering dat het schip zou worden gebombardeerd als het de haven zou verlaten.

Noord-Koreaanse vlag

De tanker voer onder Noord-Koreaanse vlag, maar of de olie ook voor dat land bedoeld was, is niet bekend.

De olietanker werd maandag bij Cyprus geënterd door Amerikaanse commando's, op verzoek van de Libische autoriteiten. Er vielen geen gewonden bij de operatie.

Raffinaderij

Het schip is nu weer teruggebracht naar Libië, waar de ruwe olie aan boord zal worden verwerkt in een raffinaderij die in handen is van de regering.

In Libië zijn veel milities actief, die bestaan uit voormalige strijders tegen Kadhafi, de Libische leider die in 2011 werd afgezet. Zij weigeren hun wapens in te leveren en eisen bijvoorbeeld meer autonomie voor sommige regio's en een groter aandeel in de olie-opbrengsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl