NEC op valreep naast Heerenveen

sc Heerenveen heeft op eigen veld punten verspeeld tegen NEC. In een matig duel waarin balverlies de boventoon voerde, kwamen tien Nijmegenaren in blessuretijd langszij: 2-2.

Pas in de 19de minuut zorgde thuisploeg voor het eerste gevaar; Alfred Finnbogason werd diep gestuurd en leek kansrijk, maar de IJslander verspeelde knullig de bal. Na een half uur legde Heerenveen een behoorlijk aanval op de mat. Uiteindelijk mocht Rajiv Van La Parra uithalen, maar de aanvaller schoot te slap in.

Basacikoglu en Finnbogason treffen doel

In de slotfase van de eerste helft mocht Bilal Basacikoglu ongehinderd het veld oversteken en de aanvaller vond van zo'n 20 meter met links de benedenhoek. Kort daarna creëerde NEC zijn eerste kans, maar de kopbal van Christoph Hemlein werd door Kristoffer Nordfeldt met een reflex uit zijn doel gehouden.

In de blessuretijd verdubbelde Heerenveen de score. Van la Parra speelde Rens van Eijden uit met een schaar, maar de NEC-verdediger haakte vervolgens aanvaller en de bal ging op de stip. Finnbogason maakte geen fout en tekende voor zijn 24ste seizoentreffer.

Kansjes NEC op aansluitingstreffer

Direct na rust klopte NEC twee keer op het doel van Heerenveen; Søren Rieks ging echter voor eigen succes waar afspelen op vrijstaande Reza Jahanbakhsh beter had geleken en Van Eijden kopte uit een hoekschop net over. De Nijmegenaren bleven wel naar de aansluitingstreffer zoeken, maar ze verschenen zelden meer voor de neus van Nordfeldt.

Bij een tegenaanval had Finnbogason het duel kunnen beslissen. Doelman Dennis Gentenaar keerde echter diens inzet. Gentenaar hield de IJslander even later opnieuw van scoren af en mazzelde toen Hakim Ziyech de lat trof.

Heerenveen vergeet knock-out uit te delen

Bij een spaarzame Nijmeegse aanval bracht Michael Higdon de spanning onverwacht terug. Jahanbakhs kopte een lange bal tot bij de Schot, die zich knap vrijspeelde en enigszins fortuinlijk de kruising vond. NEC joeg vervolgens op de gelijkmaker, maar ontsnapte twee keer aan de knock-out; Kenny Otigba kopte na een hoekschop op de lat en Daley Sinkgraven zag een pegel op de vuisten van Gentenaar uiteenspatten.

Al deze missers kwamen de ploeg van coach Marco van Basten duur te staan, want in blessuretijd sleepte NEC, dat na een rode kaart voor Van Eijden met tien stond, nog een punt uit het vuur. Na een vrije trap mochten wel vier NEC'ers uithalen en het schot van Riek suisde langs Nordfeldt.