"Koningsdag volgend jaar anders"

Aangepast

Na dit jaar gaat Koningsdag er waarschijnlijk heel anders uitzien. Dat zegt Pieter van Vollenhoven vanavond in het EO-televisieprogramma Blauw Bloed. De man van prinses Margriet denkt dat het de laatste keer is dat de hele familie aanwezig is bij de jaarlijkse feestdag.

"Volgend jaar is het koninklijk gezelschap kleiner", zegt Van Vollenhoven. Hoe Koningsdag er precies uit gaat zien, kon Van Vollenhoven nog niet zeggen. "Dat is aan de koning om dat in te vullen."

Dit jaar wordt Koningsdag gevierd in Amstelveen en De Rijp. Daar is ook prinses Beatrix bij, blijkt uit het interview. Eigenlijk zou het bezoek daar in 2013 plaatsvinden. Door de troonswisseling zijn die vieringen een jaar uitgesteld.

Speculaties

Er werd al langer gespeculeerd over de toekomst van Koningsdag. Bij de vorige troonswisseling veranderde de invulling van Koninginnedag ook. Concrete aanwijzingen dat de dag echt zou veranderen, waren er tot nu toe niet.

Ten tijde van koningin Juliana werd er elk jaar op 30 april een defilé gehouden bij Paleis Soestdijk. De hele koninklijke familie stond dan op het bordes, terwijl er een kilometerslange optocht langsliep.

Koningin Beatrix trok juist het land in, met zo veel mogelijk volwassen leden van de koninklijke familie. Tussen 1981 en 2012 ging zij vrijwel elk jaar naar een of twee plaatsen in Nederland. Daar werd ze ontvangen door de bevolking, vaak met spelletjes en demonstraties van ambachten en verenigingen.

STER Reclame