De aankomst van de Chinese president Xi Jinping bij het Paleis op de Dam is op het laatste moment aan het zicht onttrokken door haastig opgestelde schermen. Daardoor kon hij de aanwezige demonstranten namens Amnesty International en de 'International Campaign for Tibet' niet zien.

Xi Jinping is sinds het begin van de middag in Nederland voor een staatsbezoek. Het is een uniek bezoek, want het is voor het eerst dat een Chinese president Europa aandoet.

Gemeente

De toegestroomde mensen bij het Paleis kregen tot hun teleurstelling door de schermen niets van Xi te zien. Desgevraagd zegt de gemeente Amsterdam niet op de hoogte te zijn geweest van deze maatregel.

De schermen werden uitgeklapt door Chinees veiligheidspersoneel. Doordat Xi hier op moest wachten, reed de president een half uur later dan gepland bij het Paleis voor.

Studenten

Over de reden van de maatregel wordt getwist. Volgens de Tibetaanse activiste Tsering Jampa was die tegen de demonstranten gericht, maar de Chinese studenten die naast haar de president met vlaggen, het volkslied en een spandoek welkom heetten, waren ervan overtuigd dat het voor zijn eigen veiligheid was.

Vanavond is er een staatsbanket in het Paleis op de Dam.

STER reclame