NOS NieuwsAangepast

"Demmink wel in beeld Rolodex"

Joris Demmink was volgens de voormalig hoofdofficier van justitie in Amsterdam Hans Vrakking wel degelijk in beeld in het Rolodex-onderzoek. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. Het onderzoek liep volgens Vrakking stuk na bemoeienis van topambtenaar Borghouts.

Vrakking was in 1998 initiatiefnemer van het onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste magistraten bij seksfeestjes. Vrakking zegt dat er bij de inlichtingendienst BVD belastende informatie was binnengekomen over topambtenaar Demmink.

Demminks chauffeur zei tegen de BVD dat hij er niet meer tegen kon dat Demmink af en toe seks had met jongens in de dienstauto, zegt Vrakking tegen de krant. Demminks advocaat noemt die verklaring "volstrekte onzin."

Uitgelekt

Vrakking werd tijdens het onderzoek gebeld door de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Harry Borghouts. "Waar ben jij mee bezig," zou Borghouts Vrakking hebben gevraagd. Hij was volgens Vrakking ontstemd dat Demmink door de politie werd onderzocht.

"Ik begrijp tot de dag van vandaag niet hoe Borghouts erbij kwam mij te bellen terwijl het om geheime inlichtingen ging," zegt Vrakking.

"De dag na dit telefoongesprek - we hadden al huiszoekingen gepland - bleek dat het onderzoek uitgelekt en dus kapot was."

Opstelten

Eerder verklaarde een teamleider van het Rolodex-onderzoek dat hij zich niet kon herinneren dat Demmink in beeld is geweest. Volgens een oud-rechercheur had justitie in 1997 aanwijzingen dat Demmink betrokken was bij misbruik van minderjarige jongens.

In een reactie zei minister Opstelten dat Demmink niet voorkomt in het onderzoek. Hij baseert zich op informatie van het Openbaar Ministerie.

Rolodex

Politie en justitie deden in 1998 in alle stilte een onderzoek naar een netwerk van hooggeplaatsten die seks zouden hebben met minderjarige jongens.

Het Rolodex-onderzoek liep uiteindelijk op niets uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl