Een groot aantal PVV-politici, zowel op lokaal, provinciaal als Europees niveau, heeft felle kritiek geuit op Geert Wilders. Aanleiding zijn de uitspraken die hij deed over Marokkanen voor een zaal met PVV-aanhangers in Den Haag.

Vanuit Flevoland komt veel kritiek. Bijna de hele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad distantieert zich van Wilders' optreden. Acht van de negen leden nemen "uitdrukkelijk afstand van de handelwijze van de heer Wilders". De gevolgen daarvan onderkennen ze en accepteren ze, staat in een persverklaring van de gemeenteraadsfractie .

Onder de PVV'ers die de partij verlaten is Laurence Stassen, het boegbeeld van de partij in Limburg. Ze is lid van het Europees parlement en lid van de Limburgse Statenfractie.

Volgens het enige gemeenteraadslid dat Wilders trouw blijft, Chris Jansen, betekent de verklaring dat de acht breken met de partij en dat hij het enige PVV-raadslid in de gemeenteraad van Almere blijft.

Maar volgens Toon van Dijk, PVV-fractievoorzitter en één van de acht, kan de groep gewoon als PVV'er in de Almeerse raad blijven. Van Dijk heeft vrijdagavond contact gehad met Wilders, maar wil daar verder niets over zeggen.

Statenfractie

Vier van de zes leden van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland uiten zich ook in stevige bewoordingen. Zij zeggen in een vergelijkbare verklaring dat Wilders "kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord" en dat hij bovendien "geen afstand heeft genomen van zijn handelwijze".

De dissidenten zeggen dat ze nog wel achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders "niet het onze" is. Ook hier is niet duidelijk of het betekent dat de vier met de PVV breken.

De PVV-Statenfractie in Flevoland was sinds 15.00 uur vrijdagmiddag bijeen om te praten over de situatie. Ook Joram van Klaveren was daarbij. Hij maakte deel uit van de Statenfractie, maar stapte op als Statenlid voor de PVV en stapte ook uit de Tweede Kamerfractie van de partij.

STER reclame