Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid erkent dat de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen nog niet goed genoeg is geregeld. Hij reageert daarmee op een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die zich grote zorgen maakt over ouderen die bijvoorbeeld te weinig gaan eten of in de war raken.

"Ik neem dit signaal heel serieus en ik snap dat mensen hiervan schrikken", zegt de PvdA-staatssecretaris. Volgens Van Rijn zijn de zorgen van de huisartsen de reden dat hij hard werkt aan een hervorming van de langdurige zorg. "Als mensen langer thuis willen wonen, dan moet dat kunnen in een veilige omgeving met goede zorg. Nu hebben we dat in Nederland niet goed geregeld."

LHV-voorzitter Van Eijck riep vandaag het kabinet op snel te zorgen voor extra wijkverpleegkundigen om kwetsbare ouderen thuis te helpen. Op dit moment worden verzorgingshuizen gesloten, zonder dat de beloofde 'zorg op maat' er is. Dat leidt nu al concreet tot problemen, zeggen de huisartsen. Op dat pleidooi van Van Eijck gaat Van Rijn niet in.

STER reclame