Door correspondent Sjoukje Rietbroek

In Marokko is vandaag, op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, een landelijke campagne begonnen. Het is een initiatief van Marokkaanse organisaties die strijden tegen racisme en ongelijke behandeling.

Zij hopen dat Marokkanen zich meer bewust worden van discriminatie.

In de aanloop naar de aftrap dook op Facebook regelmatig de foto op van een Afrikaanse man met daarbij de tekst Je ne m'appelle pas Azzi (Ik heet niet Neger). Het is een van de slogans die worden gebruikt in de campagne.

Kwetsen

Azzi betekent zoiets als het Engelse nigger en is een populair woord onder jongeren. Zij realiseren zich meestal niet dat ze daarmee mensen kwetsen, denken de organisaties achter de campagne.

Een van de drijvende krachten achter de campagne is Mehdi Alioua, tot voor kort directeur van de migrantenorganisatie Gadem. Hij zegt dat racisme nog geen groot probleem is in Marokko, maar dat wel dreigt te worden.

Migranten

"Het gemak waarmee het woord azzi wordt gebruikt, is daar een voorbeeld van. Maar er kijkt ook niemand raar op als de politie onnodig geweld tegen migranten gebruikt of als migranten de dupe zijn van corruptie", zegt Alioua.

Vooral migranten zijn in Marokko volgens hem het slachtoffer van racisme. Veel inwoners van landen ten zuiden van de Sahara hopen op een beter leven in Europa. Maar hun reis eindigt vaak in Marokko, omdat de zee een onoverkoombaar obstakel blijkt.

Generaal pardon

Naar schatting wonen er tussen de 25.000 en 40.000 illegalen in Marokko, waar ze proberen rond te komen door te bedelen of telefoons te verkopen.

De koning kondigde vorig jaar aan dat de situatie van de migranten wordt verbeterd. Zo moet er dit jaar een regeling komen waarbij migranten onder versoepelde voorwaarden een verblijfsvergunning kunnen aanvragen.

Of het echt een verschil zal maken, is de vraag: van de ruim 13.000 verblijfsvergunningen die in de eerste vier maanden zijn aangevraagd, zijn er tot nu toe zo'n 200 toegekend.

STER reclame