Opnieuw verlaat een PVV'er de fractie. Nu stapt Joram van Klaveren op. Ook voor hem zijn de omstreden uitspraken van PVV-leider Wilders de directe aanleiding. En ook hij gaat als eenmansfractie verder.

Volgens Van Klaveren is 'minder islam' steeds meer verworden tot 'minder Marokkanen'. Hij was naar eigen zeggen al maanden naar zichzelf aan het zoeken in de fractie en miste diepgang in de standpunten over islam en integratie. Van Klaveren noemt de gang van zaken op de uitslagenavond in Den Haag de druppel die de emmer deed overlopen.

Sociaal-economisch

Van Klaveren zegt dat dit niet meer de PVV is waar hij in is begonnen. Volgens hem zijn de sociaal-economische standpunten van de PVV steeds meer in de richting van de SP opgeschoven. Dat kon hij eerst billijken vanwege de heldere opvattingen over immigratie, integratie en veiligheid. Maar hij vindt dat het ook op dat vlak "is gaan schuiven".

Volgens hem is de PVV steeds confronterender geworden. Hij zit in de politiek om iets te bereiken, maar er is nu geen enkele reden meer om te blijven.

Integratie

Van Klaveren zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. Hij hield zich onder meer bezig met integratie. Hij was ook fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Flevoland.

Gisteren verliet Roland van Vliet de fractie al en eind vorig jaar werd Louis Bontes uit de PVV gezet. Bij de verkiezingen van 2012 haalde de PVV vijftien zetels. Daarvan zijn er nog twaalf over. In grootte is de PVV nu de vijfde fractie.

STER reclame