Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend geklust op kinderboederij Het Akkertje in Rijswijk tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Ondanks de regen zetten ze samen met andere vrijwilligers een stal in de lak.

Koningin Máxima ging daarna verder met het schuren van een parkietenhok. Koning Willem-Alexander hielp bij het plaatsen van palen langs een sloot, waarlangs later schrikdraad gespannen moet worden.

Het koningspaar bleef bijna twee uur op de kinderboerdeij, waar mensen met een verstandelijke beperking zorgen voor de dieren, de horeca en het onderhoud. Het koninklijk bezoek was voor hen een verrassing.

Beatrix

Net als voorgaande jaren doen ook andere leden van het koninklijk huis mee aan de tweedaagse actie, die georganiseerd wordt door het Oranje Fonds. Prinses Beatrix knapt de expositieruimte op bij het Instituut Voor Natuureducatie (IVN) in Zeewolde en haar zus prinses Margriet helpt bij het plaatsen van routepalen en repareren van vleermuiskasten.

Ook prinses Marilène, de vrouw van prins Maurits, en Tjalling ten Cate, de man van prinses Margarita, helpen mee in Zeewolde.

Record

Namens het kabinet gaan minister Schippers (Volksgezondheid), minister Blok (Wonen) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) aan de slag op een basisschool in de Haagse Schilderswijk. Ze knappen het schoolplein op en helpen bij de aanleg van een moestuin.

Het Oranje Fonds hoopt tijdens deze tiende editie opnieuw een recordaantal vrijwilligers te trekken. Dat lijkt te gaan lukken, want de teller staat dit jaar op 8700 klussen door 325.000 vrijwilligers. Vergeleken met vorig jaar zijn er weer 15.000 vrijwilligers bijgekomen.

NLgeeft

Naast NLdoet heeft het Oranje Fonds nu ook NLgeeft in het leven geroepen. Mensen kunnen via NLgeeft een financiële bijdrage geven aan maatschappelijke organisaties.

Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld extra training van vrijwilligers, nieuwe sport- en spelmaterialen of een hartdefibrillator (AED) in een dorpshuis.

De NOS zendt vanavond om 19.25 uur op Nederland 2 het programma 'NLdoet met de Oranjes' uit.

STER reclame