Minister Opstelten (VVD) vindt dat PVV-leider Wilders zijn uitspraken over Marokkanen moet terugnemen, "en wel helemaal". Hij noemde de uitlatingen walgelijk. Volgens Opstelten passen ze niet in Nederland. Hij is het eens met premier Rutte dat de VVD niet met de PVV moet samenwerken zolang die partij bij zijn standpunt over Marokkanen blijft.

Opstelten benadrukte dat wat hij vanochtend zei los staat van zijn verantwoordelijkheid als minister die gaat over het Openbaar Ministerie. Nu veel mensen aangifte tegen Wilders hebben gedaan, zal het OM bekijken of hij strafrechtelijk wordt aangepakt.

Grondwet

Minister Plasterk (PvdA) benadrukte het belang van artikel 1 van de Grondwet. Daarin staat dat allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Volgens Plasterk is de directe aanleiding voor zijn tweet daarover dat volgende week zaterdag 200 jaar Grondwet wordt gevierd. Maar hij verwees ook naar de actualiteit.

Daarmee doelde hij op de opmerkingen van Wilders over Marokkanen. "De rechter moet zich er maar over buigen, maar ik vond het een afschuwelijke scène."

VVD-minister Schippers benadrukte dat haar partij zich altijd richt op individuen en niet op groepen. Naar aanleiding van de uitspraken van Rutte over samenwerking met de PVV zei ze: "Als de PVV beleid voorstaat waarbij groepen worden uitgesloten en het doel is dat Marokkanen het land uit gaan, daar kunnen we niet mee samenwerken, althans het is geen beleid dat ik kan uitvoeren."

Hetze

Wilders zelf vindt dat er een hetze tegen zijn partij gaande is. Volgens hem is wat politiek en media nu doen pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV.

STER reclame