NOS NieuwsAangepast

Werk A4 nog steeds onderbetaald

Een groep Spaanse bouwvakkers die werkt aan de A4 bij Schiedam wordt nog steeds onderbetaald en geïntimideerd door de Duitse onderaannemer Rugovac. Dat zegt FNV Bouw na gesprekken met werknemers. Hoofdaannemer van het project is het consortium A4All, bestaande uit Heijmans, VolkerWessels en Boskalis. Rijkswaterstaat is de opdrachtgever.

FNV Bouw trok vorig jaar al aan de bel over misstanden bij de aanleg van de A4, maar sindsdien is er volgens de bond weinig veranderd. Bouwvakkers die in dienst zijn bij Rugovac krijgen geen cao-loon, hun eerste maand moet nog steeds worden uitbetaald en als ze ziek zijn, krijgen ze geen loon. Als de Spanjaarden klagen of vragen stellen, krijgen ze volgens de vakbond te horen: "Als het je niet bevalt, kun je terug naar Spanje."

Illegale oplossingen

Volgens de FNV werken de Spaanse bouwvakkers met twee contracten waarin verschillende afspraken staan. De vakbond denkt dat dat is om accountantskantoor KPMG om de tuin te leiden. KPMG doet onderzoek naar misstanden bij Rugovac maar dat onderzoek komt maar niet af, zegt de vakbond.

FNV Bouw is van mening dat Nederlandse vakkrachten werkloos thuis zitten doordat werkgevers willens en wetens illegale oplossingen bedenken om de kosten te drukken. De bond vraagt aan minister Asscher van Sociale Zaken om de wet zo te veranderen dat de opdrachtgever verantwoordelijk wordt voor misstanden bij onderaannemers. Nu kan de vakbond alleen Rugovac aanklagen voor de misstanden maar doordat het bedrijf zijn werknemers intimideert, is het moeilijk om bewijzen te vinden, zegt FNV Bouw.

Heijmans hield steekproef

Volgens bouwbedrijf Heijmans klopt de informatie van de vakbond niet helemaal. Heijmans hield een steekproef onder de bouwvakkers en daaruit bleek volgens Heijmans dat al het achterstallig loon inmiddels is uitbetaald. Bovendien zijn er bij Heijmans geen ziektemeldingen bekend, dus het bedrijf vraagt zich af hoe de bond aan de informatie komt dat bouwvakkers niet zouden worden doorbetaald bij ziekte. En Heijmans zegt dat sommige bouwvakkers twee contracten hebben omdat ze ook al een contract op zak hebben voor een volgende klus.

Het bouwbedrijf hoopt dat het rapport van KPMG snel komt. "Als daaruit blijkt dat er zaken niet kloppen, ondernemen wij meteen actie," zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl