Top ontregelt verkeer Nederland

time icon Aangepast

Het verkeer in Nederland krijgt de komende dagen veel last van de nucleaire top in Den Haag. In de Randstad zullen de problemen het grootst zijn, maar ook buiten de Randstad zal de NSS-top tot overlast leiden. De top begint pas maandag, maar heeft vanaf vandaag al invloed op het verkeer.

Het begon vanochtend in Den Haag. De wegen rond het World Forum zijn om 06.00 uur afgesloten. Het gaat om de President Kennedylaan, de Johan de Wittlaan en de Professor Teldersweg tot Madurodam. De kruispunten blijven vandaag nog open. De wegafsluitingen gelden tot woensdagochtend 06.00 uur.

Meer wegen dicht

Vanaf morgenochtend gaan in Den Haag ook de Eisenhowerlaan, een deel van de Stadhouderslaan en een deel van de Scheveningseweg dicht. Rijkswaterstaat zet vanaf zondagmiddag 16.00 uur enkele snelwegen tussen Schiphol en Den Haag af.

De A5 gaat dicht tussen de knooppunten Raasdorp (A9) en De Hoek (A4). Op de A4 zijn in de richting Den Haag minder rijstroken beschikbaar en de A44 en N44 richting Den Haag worden helemaal afgesloten. Dat betekent onder meer voor een dagje Keukenhof extra lange reistijd.

Spits bovenop de spits

Het komt erop neer dat weggebruikers tussen Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam rekening moeten houden met flinke verkeershinder. Volgens de website Van A naar Beter zijn de gevolgen "ingrijpend en omvangrijk" en zal de NSS geen enkele automobilist in de Randstad ontgaan: "Tijdens de drukste momenten moeten weggebruikers rekening houden met een 'spits bovenop de spits'."

Het advies is om op maandag 24 en dinsdag 25 maart het westelijk deel van de Randstad te mijden. Wie toch naar dit deel van de Randstad moet, kan het beste buiten de spits reizen. Op de dagen zelf is actuele reisinformatie te vinden op de website.

Omleidingen

Er zijn omleidingsroutes ingesteld om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor wegen buiten de Randstad. Het verkeer vanuit het noorden, oosten en zuiden van het land wordt omgeleid:

Amsterdam naar Den Haag/Rotterdam: volg de A2/A12Alkmaar naar Amsterdam: volg de N244/N246/A8/A10Joure naar Amsterdam: volg de A6/A1Joure naar Den Haag/Rotterdam: volg de A6/A27/A12Groningen naar Den Haag/Rotterdam: volg de A28/A50/A15Arnhem/ Nijmegen naar Den Haag/Rotterdam: volg de A50/A15

Trein

Wie de auto kan laten staan, wordt geadviseerd om de trein te nemen. De NS zet langere treinen in. Vanwege de NSS zullen die toch voller zitten dan gebruikelijk.

Wereldleiders

De snelwegen gaan dicht omdat 58 wereldleiders aankomen op Schiphol. Onder anderen president Obama, bondskanselier Merkel en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon worden per auto naar het World Forum in Den Haag gebracht.

De wereldleiders komen bij elkaar om afspraken te maken om nucleair terrorisme te voorkomen. De top is een initiatief van president Obama. Over twee jaar vindt er opnieuw een Nuclear Security Summit plaats in Washington.

G7

Ook spreken tijdens de top in Den Haag de landen van de G7 met elkaar over de situatie op de Krim. Bij de G7 horen de VS, Canada, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italiƫ.

Rusland is niet uitgenodigd na het referendum op de Krim en de daarop volgende annexatie.

STER Reclame