In een verzorgingstehuis in de Amerikaanse staat Kansas is dominee Fred Phelps overleden. Phelps was berucht vanwege zijn omstreden demonstratiemethoden tegen homoseksualiteit.

Phelps (84) leidde de Westboro Baptist Church, een kerkgemeenschap die voornamelijk bestond uit zijn eigen familie. Leden ervan demonstreerden regelmatig bij begrafenissen van omgekomen Amerikaanse militairen. Daarbij werden borden gebruikt als "Dank God voor dode soldaten" en "Je zult branden in de hel".

De haatprediker was ervan overtuigd dat God de VS strafte met de oorlogen in Irak en Afghanistan, omdat het land niet hard genoeg optreedt tegen homoseksualiteit. Ook de aanslagen van 9/11 en de tsunami in Azië zouden bedoeld zijn om ongelovigen te straffen.

Schiphol

De Westboro Baptist Church wist ook vaak het nieuws te halen door zelfs maar te suggereren dat ze ergens zouden demonstreren. Zo dreigden ze in 2009 de herdenking van het vliegtuigongeluk op Schiphol te verstoren, maar kwamen ze nooit opdagen.

De methodes van de kerk leidden regelmatig tot ophef, maar het Amerikaanse Hooggerechthof besloot in 2011 dat ze vielen onder de vrijheid van meningsuiting. Op de website van het Witte Huis werden daarna meerdere petities gestart om de rechten van de kerk in te perken.

De Britse documentairemaker Louis Theroux maakte twee keer een uitzending over de kerk, onder de titel "de meest gehate familie in de VS".

Verbitterd

In de loop der jaren verbrak Phelps het contact met een aantal familieleden, omdat zij zich niet aan zijn overtuigingen conformeerden. Zo verlieten een zoon en twee kleindochters de kerk.

De zoon die de kerk verliet zei gisteren tegenstrijdige gevoelens te hebben bij de bekendmaking dat zijn vader op sterven lag. "Ik voel verdriet voor al die mensen die hij pijn heeft gedaan. Ik voel verdriet voor de mensen die een vader en opa van wie ze houden, verliezen. En ik ben verbitterd dat mijn familie gezinsleden die afscheid willen nemen bij hem weghoudt."

STER reclame