NOS NieuwsAangepast

Ruim 100 aangiftes tegen Wilders

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft meer dan honderd aangiftes tegen PVV-leider Geert Wilders ontvangen vanwege zijn uitspraken van gisteravond. Op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Den Haag vroeg hij de zaal of ze meer of minder Marokkanen wilden. "Minder, minder, minder...", scandeerde de zaal. Wilders zei daarop dat hij dat gaat regelen.

Dat kwam hem op een storm van kritiek te staan en verschillende Nederlands-Marokkaanse organisaties riepen daarna op aangifte te doen van racisme en haatzaaien.

Meer dan honderd

Het blijkt dat aan die oproep gehoor wordt gegeven. Op meerdere plekken in het land is aangifte gedaan. Bij het OM in Den Haag zijn tot nu toe meer dan honderd aangiftes bekend.

Daarnaast hebben meer dan vijfhonderd mensen via de website van de politie melding gedaan van discriminatie en hebben tientallen mensen de politie gebeld om te laten weten dat zij aangifte willen doen.

Het OM zegt dat de vraag of Wilders' uitlatingen juridisch strafbaar zijn complex is. Enerzijds is er de vrijheid van meningsuiting, anderzijds is die niet ongelimiteerd, aldus het OM.

Khalid Sinouh

Een van de mensen die aangifte hebben gedaan, is de keeper van voetbalclub Sparta, Khalid Sinouh. "Niet praten, doen. Tot hier en niet verder, wie volgt", twittert hij. Onder het bericht is een foto geplaatst waarop is te zien dat Sinouh aangifte heeft gedaan op internet.

De voormalige presentatrice van Studio Sport, Aicha Marghadi, zegt dat ze vanmiddag aangifte gaat doen. "Lang leve Artikel 137 van ons Wetboek van Strafrecht", twittert zij. In dit wetsartikel is openbaar beledigen van groepen of het aanzetten tot haat of discriminatie van mensen strafbaar gesteld.

Kansen

De Amsterdamse advocaat Göran Sluiter zegt dat de aangiftes kans van slagen hebben. Zijn kantoor vertegenwoordigde de stichting Nederland Bekent Kleur die eerder aangifte tegen Wilders deed wegens uitspraken over de islam. Wilders werd in 2011 door de rechter op alle punten vrijgesproken, maar volgens Sluiter zei de rechtbank bij de uitspraak dat Wilders op de grens van het toelaatbare opereerde.

"Ik vind dat de recente uitspraken van de heer Wilders nu veel verder gaan dan wat hij in het verleden heeft gezegd", zegt Sluiter. "Het gaat nu om een groep, zonder dat de kritiek op de islam nog enige rol daarin speelt."

Verontwaardiging

Volgens Sluiter is in dit soort zaken ook de maatschappelijke verontwaardiging van belang. Die zou nu veel groter zijn dan bij de vorige zaak.

Sluiter zegt dat hij veel vragen krijgt van mensen die willen weten hoe ze aangifte kunnen doen. Hij legt dan uit hoe dat moet. "Ik weet niet of ze echt allemaal aangifte gaan doen, maar ze waren het wel van plan."

Gegriefd

Het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden vindt dat Wilders een grens is overgegaan. "Mensen kunnen individueel aangifte doen of een klacht bij ons indienen als zij zich gegriefd voelen. Wij hebben het ook gemeld bij het OM, ook al eerder. Zij bekijken de zaak, onduidelijk is of het een en ander juridisch vervolgbaar is."

Het College voor de Rechten van de Mens vindt eveneens dat Wilders met de uitspraken een grens heeft overschreden en noemt het in een verklaring "pure discriminatie".

De uitspraken zetten volgens het college aan tot haat tegen alle Marokkaanse Nederlanders. Wilders' belofte om te regelen dat er minder Marokkanen in de Nederlandse gemeenten komen, is "regelrechte bedreiging".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl