NOS Sport Aangepast

Sportman én raadslid, het kan

Erica Terpstra is misschien wel de bekendste oud-topsporter die na haar sportcarrière de politiek inging. En oud-tennisser Richard Krajicek maakt er geen geheim van dat hij graag een keer minister van Sport wil worden. Maar ook gisteren, bij de gemeenteraadsverkiezingen, kon er gestemd worden op (oud)sporters.

Sporters worden vanwege hun bekendheid door politieke partijen graag gebruikt om stemmen te trekken. Een enkeling, zoals oud-voetballer Peter Houtman in Spijkenisse, neemt daadwerkelijk plaats in de gemeenteraad. Maar de meeste sporters kiezen voor een plek als lijstduwer of ergens onderaan de kieslijst.

En zo kon het gebeuren dat oud-voetballer Kevin Hofland al voor de tweede keer namens de VVD meedeed aan de verkiezingen in zijn woonplaats Brunssum. Vier jaar geleden was hij lijstduwer, nu stond hij één plaatsje hoger met de belofte vooral veel voor kinderen en sport te gaan doen in zijn gemeente. We zullen hem echter straks niet terugzien in de raad van Brunssum, want hij kreeg in totaal slechts negen voorkeursstemmen.

Burgemeester van Boxtel

Sporters die de gemeentepolitiek in gaan, kiezen voornamelijk voor lokale partijen. Vitesse-verdediger Frank van der Struijk heeft al weken een bijnaam bij zijn club, de burgemeester van Boxtel. Hij is lijstduwer van de lokale partij Balans. Voor de microfoon van omroep Brabant vertelde hij dat hij zich vooral wil inzetten voor één groot sportpark in de gemeente. Maar als hij moet kiezen tussen voetbal en de gemeentepolitiek is de keuze makkelijk: voetbal blijft nummer één.

Zijn partij haalde vier zetels, één minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. Het is nog onduidelijk hoeveel voorkeursstemmen hij heeft gekregen. Van te voren gaf hij wel aan dat hij er serieus over zou nadenken om de raad in te gaan, als hij echt genoeg stemmen zou krijgen.

Lijstduwer en oud-voetballer René Eijkelkamp peinst er niet over in de raad te gaan zitten. Wel is hij al voor de tweede achtereenvolgende keer lijstduwer van de lokale partij Gemeentebelangen in Dalfsen. De partij wil vooral dat burgers meer te zeggen hebben in de eigen gemeente. En die boodschap slaat aan, Gemeentebelangen won twee zetels en is nu de grootste partij in Dalfsen.

Voetballers

Oud-voetballers doen het goed als potentiële stemmentrekkers. Guus Haak is inmiddels 76 maar dat weerhield hem er niet van om als nummer 19 van de Lijst Hilbrand Nawijn deel te nemen aan de verkiezingen in Zoetermeer. De partij haalde zes zetels. Mike Zonneveld, in zijn actieve carrière onder meer uitkomend voor Go Ahead Eagles, NEC en PSV, maakt deel uit van de grootste partij van Noordwijk, Puur Noordwijk. De partij haalde zes zetels, maar het is onduidelijk of Zonneveld plaatsneemt in de raad.

Voor Bob Plantinga, oud-speler van het Nederlands basketbateam, zit de politieke carrière erop. Twaalf jaar lang was hij de lijsttrekker voor de VVD in Amsterdam-Noord. Maar nu vindt hij het genoeg geweest. Hij heeft veel gehad aan zijn sportachtergrond, zegt hij: "Ik heb de sportmentaliteit meegenomen in de politiek, doorzettingsvermogen, niet tegen je verlies kunnen, het beste uit jezelf halen."

Plantinga: "Daarom vind ik het goed als sporters een politieke carrière ambiëren. Maar mijn ervaring is wel, dat je als ex-sporter geneigd bent je vooral voor sport in te zetten. En iedereen moet zich realiseren: als het goed gaat in een land is sport interessant, gaat het slecht, dan is het het eerste waarop bezuinigd wordt." Het afbreukrisico is dus groot wil Plantinga er maar mee zeggen.

STER reclame