NOS NieuwsAangepast

Nieuwe pond "modernste munt ooit"

In Londen is het nieuwe ontwerp van de 1-pondmunt gepresenteerd. Volgens de Royal Mint is het de modernste munt die ooit is geslagen.

In tegenstelling tot de huidige pondmunt, die zo'n dertig jaar wordt gebruikt, heeft de nieuwe munt twaalf zijden. Nieuw is ook een hypermodern systeem dat vervalsen veel moeilijker moet maken.

45 miljoen valse munten

Wat dat Integrated Secure Identification System (ISIS) precies inhoudt, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt, maar door het systeem kunnen duizenden munten in een paar seconden worden gecontroleerd op echtheid. Doordat ISIS in de munt wordt geslagen, is hij bovendien niet onderhevig aan slijtage.

Volgens het Britse ministerie van Financiën kost het systeem 2,3 miljoen euro en is er drie jaar aan gewerkt. Van alle bestaande 1-pondmunten is is ongeveer 3 procent vals, dat zijn er zo'n 45 miljoen.

Charles of Elizabeth?

De munt zal vanaf 2017 in omloop komen. Op de kopkant van de munt zal dan het staatshoofd staan, dus de dan 91-jarige Elizabeth of misschien wel haar zoon Charles. Voor het ontwerp van de achterzijde wordt nog een wedstrijd uitgeschreven.

De komende drie jaar worden alle winkelwagentjes, verkoopautomaten en telefooncellen in Groot-Brittannië aangepast voor de nieuwe munt. Dat kost zo'n 23 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl