NOS NieuwsAangepast

NSS is grootste klus voor Defensie

Voor de beveiliging tijdens de NSS-top volgende week wordt naast politie ook de krijgsmacht ingezet. De plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-Generaal Hans Wehren, zegt dat het de grootste operatie wordt die Defensie gedaan heeft.

"De bijdrage die wij moeten leveren is de grootste van de afgelopen decennia. We zijn daar fors mee bezig en we zetten veel mensen en materieel in om de gevraagde ondersteuning te kunnen leveren", aldus Wehren.

In totaal zullen 8000 mensen aan de operatie meewerken. "4000 van de landmacht, de marine en de luchtmacht en 4000 mensen van de Koninklijke Marechaussee."

Luchtmacht

De luchtmacht levert een belangrijke bijdrage: "Onze F-16's zullen we op een verhoogde status zetten tijdens de top. We hebben Apache-helikopters die we inzetten om eventuele langzame doelen te kunnen detecteren en te kunnen onderscheppen."

"We hebben verder transporthelikopters, de Chinook en de Cougar, die medische afvoer en transporttaken kunnen doen."

Defensie wordt ook bijgestaan door de NAVO met een AWACS-vliegtuig.

Raketsystemen

Tevens zijn er rondom Den Haag raketsystemen om het luchtruim rondom de stad te bewaken.

"Vannacht zijn alle raketsystemen die we gaan inzetten naar de locatie Valkenburg, het voormalige vliegkamp, gebracht. Ze worden vandaag en morgen geplaatst rondom Den Haag."

De uiteindelijke beslissing om de raketsystemen te gebruiken ligt bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Wij hebben hele goede procedures in Nederland waarbij we heel zorgvuldig alles afstemmen. Het is uiteindelijk het civiele gezag, de minister van Veiligheid en Justitie, die erover gaat."

Kosten

"De kosten van de totale top bedragen 24 miljoen euro", aldus Wehren, "Defensie draagt bij aan de veiligheid en over de kosten van veiligheid worden geen mededelingen gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl