Rusland: sancties hebben gevolgen

tijd van publicatie Aangepast

Rusland heeft nog eens benadrukt dat de strafmaatregelen die de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben afgekondigd niet zonder gevolgen zullen blijven. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry gezegd dat de sancties "onacceptabel" zijn en dreigde met vergelding. Hij zei niet aan welke consequenties Rusland denkt.

Lavrov en Kerry hebben enkele uren met elkaar gesproken. Dat was nadat president Poetin een wetsvoorstel had getekend waarin staat dat het Oekraïense schiereiland de Krim bij Rusland komt. De bewoners van de Krim hadden zich daar zondag in een referendum over uitgesproken. Vanochtend heeft het Constitutioneel Hof in Moskou de inlijving van de Krim bij Rusland unaniem bekrachtigd.

Annexatie

President Poetin zei gisteren al dat de sancties van de VS en de EU een "daad van agressie" zijn en dat Rusland zal terugslaan. Volgens hem is het referendum volgens de internationale regels verlopen en hoort de Krim bij Rusland.

Minister Kerry op zijn beurt heeft in het telefoongesprek met Lavrov herhaald dat het referendum van afgelopen zondag niet rechtsgeldig is. Ook de annexatie van de Krim is in strijd met het internationaal recht, zei Kerry.

STER Reclame