Parijs: Rusland niet meer bij G8

time icon Aangepast

De zeven grootste industrielanden hebben besloten Rusland als lid van de G8 te schorsen. De Franse minister Laurent Fabius heeft dat gezegd.

"De G8 heeft besloten voorlopig niet meer samen te werken met Rusland en president Poetin", aldus Fabius. Hij zei namens de zes andere landen te praten. Die hebben er zelf nog niets over gezegd.

Sotsji

Vandaag werd ook duidelijk dat de top van de G8 in juni niet wordt gehouden in Sotsji. Een paar dagen geleden werd al aangekondigd dat de top daar niet zou doorgaan als de Krim Russisch zou worden.

De G8 bestaat uit de VS, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada, Italiƫ, Frankrijk en Rusland. De Russen traden in 1998 als laatste land toe tot de groep van belangrijkste industrielanden.

Rusland is niet onder de indruk van het besluit van de andere G8-landen. "Ons standpunt wat de Krim betreft, blijft ongewijzigd", luidt de eerste reactie van het Kremlin.

Londen

Begin deze maand besloten de zeven landen de voorbereidingen voor een top in Sotsji stil te leggen. Ze wilden op die manier een veroordeling uitspreken over de Russische militaire aanwezigheid op de Krim.

Waarschijnlijk wordt de top nu gehouden in Londen.

STER Reclame