TU bouwt Sagrada Familia met ijs

time icon Aangepast

Een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gaat eind dit jaar naar Finland om daar van ijs de wereldberoemde basiliek Sagrada Familia uit Barcelona op schaal na te bouwen.

Begin dit jaar bouwde een andere groep Eindhovense studenten in de Finse stad Juuka de grootste ijskoepel van tien meter hoog. De Nederlanders en de Finnen willen de lat dit keer hoger leggen, zegt projectleider Arno Pronk.

De echte Sagrada Familia in Barcelona van de architect Gaudí wordt sinds 1882 gebouwd en is tot op heden niet klaar. De ijskerk wordt gebouwd volgens het uiteindelijke ontwerp op schaal van 1 op 4. Het sculptuur wordt 40 meter hoog, 30 meter lang en 20 meter breed.

Papje

De studenten gebruiken voor de vorm een opblaasbaar gedeelte. Het ijs dat wordt gebruikt is versterkt met houtvezels. Dat wordt dan een soort papje en dat mengsel wordt tegen het opblaasbare gedeelte gespoten. Wanneer dat bevriest, is het drie keer zo sterk als ijs en ook veel taaier.

Het ijssculptuur van de Sagrada Familia is een afstudeerproject van twee studenten. In totaal zullen er ongeveer vijftig studenten naar Finland gaan om mee te helpen.

STER Reclame