FBI onderzoekt smeergeld WK Qatar

time icon Aangepast

De FBI stelt een onderzoek in naar de voormalige FIFA-bestuurder Jack Warner vanwege steekpenningen rond de toewijzing van het WK in Qatar. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Warners oudste zoon zou als getuige optreden in het onderzoek.

De FBI baseert zich in eerste instantie op stortingen die zijn gedaan op rekeningen van Warner in de Verenigde Staten en op de Kaaimaneilanden. Daaruit zou blijken dat Warner en enkele van zijn relaties kort na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar meer dan twee miljoen dollar (circa 1,4 miljoen euro) hebben ontvangen uit de golfstaat.

Factuur voor verleende diensten

Het bedrijf Jamad, eigendom van Warner, zou een factuur hebben gestuurd voor verleende diensten in de jaren tussen 2005 en 2010. Warner zou persoonlijk een betaling van 1,2 miljoen dollar hebben ontvangen, zijn zonen kregen een bedrag van 750.000 dollar op een rekening gestort en een medewerker van Warner ontving een betaling van 400.000 dollar. De betalingen werden gedaan door een Qatarees bedrijf dat eigendom is van één van de leden van het organisatiecomité van het WK 2022.

Ook de ethische commissie van de FIFA onderzoekt mogelijke onregelmatigheden rond de toewijzingsprocedure van het WK 2022. De verwachting is dat de commissie later dit jaar met een rapport komt.

Vertrouweling Blatter

Warner was 28 jaar lang lid van de wereldvoetbalbond FIFA en gold als een vertrouweling van voorzitter Joseph Blatter. Tussen januari 1997 en zijn schorsing in juni 2011 diende Warner, die in zijn vaderland ook verschillende politieke functies bekleedde, als vice-president van de FIFA.

Warner werd vooral bekend door zijn betrokkenheid bij verschillende corruptiezaken. In 2006 werd hij betrapt op het doorverkopen van toegangskaartjes voor het WK in Duitsland en in 2011 kwam Warner onder vuur te liggen omdat hij stemmen zou aanbieden in ruil voor steekpenningen.

Schandalen

De FIFA zuiverde hem in eerste instantie van alle blaam. Een derde schandaal in korte tijd kostte hem alsnog de kop. Warner werd met een verborgen camera gefilmd terwijl hij andere FIFA-leden opriep om geschenken ter waarde van zo'n 30.000 euro te accepteren in ruil voor hun steun aan Bin Hammam in de strijd om het presidentschap van de FIFA.

Warner werd daarop wel geschorst door de FIFA, Bin Hammam trok zich terug uit de verkiezingsstrijd, en Blatter werd herkozen. Op 20 juni 2011 stapte Warner op bij de FIFA en de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Caribische landen.

STER Reclame