NOS NieuwsAangepast

Co-piloot had laatste contact

De co-piloot van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines heeft waarschijnlijk als laatste contact gehad met luchtverkeersleiders. De tweede man in de cockpit zei vlak voordat het toestel van de radar verdween: "All right, good night".

Het contact was zo'n drie kwartier na de start in Kuala Lumpur. De Boeing 777 verdween twee minuten later van de radar. Het communicatiesysteem ACARS, dat automatisch technische gegevens doorstuurt naar computers op de grond, was toen mogelijk al uitgeschakeld.

Zaterdag werd bekend dat de transponder en ACARS moedwillig zijn uitgezet. Het onderzoek spitst zich daarom toe op de gezagvoerder en de co-piloot. Om de communicatiesystemen van een vliegtuig uit te zetten is specifieke kennis nodig.

Zoektocht

De Boeing wordt sinds 8 maart vermist. Het toestel was met 239 mensen aan boord op weg naar Peking. Aanvankelijk werd gedacht dat het is neergestort in de Zuid-Chinese Zee, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het toestel nog uren heeft doorgevlogen en op een andere plek is gecrasht.

Inmiddels doen teams uit 26 landen mee aan de zoektocht naar het vliegtuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl