NOS NieuwsAangepast

60 miljoen voor Groningen

De chemische industrie en de werkgelegenheid in de provincie Groningen krijgen een impuls. Het Rijk en de provincie stellen samen 40 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in de chemische industrie. Daarnaast komt er nog 20 miljoen euro voor verbetering van de arbeidsmarkt. Dat hebben minister Asscher van Sociale Zaken en minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.

Het geld is onder meer bedoeld om de infrastructuur voor gebruik van stroom, gas en water bij chemische bedrijven aan elkaar te koppelen. Dat maakt het voor buitenlandse bedrijven interessanter om in de chemische industrie te investeren.

Kabelfabriek

Een eerste mogelijke bestemming van het geld is de bouw een kabelfabriek. Het Nederlandse hoogspanningsnet TenneT wil in de Eemshaven een fabriek bouwen waar kabels worden gemaakt voor windparken op zee. Dat moet 300 banen opleveren.

Volgens Harm Post van Groningen Seaports is in de Eemshaven genoeg ruimte om de lange kabels te produceren en te vervoeren. ''Het gaat om 700 kilometer kabel.''

Minister Kamp bestudeert het voorstel. Hij kan enige invloed uitoefenen op het plan omdat de Staat de enige aandeelhouder van TenneT is. Eind volgende maand neemt het kabinet een besluit over de nieuwe fabriek.

Niet voor Aldel

Kamp benadrukte eerder vandaag dat het geld niet bedoeld is voor aluminiumsmelter Aldel. "Aldel is failliet inmiddels, de curatoren zijn bezig met de afwikkeling." zegt Kamp. "We willen graag het werk van mensen in Groningen behouden en als het even kan versterken. We denken dat het plan 500 tot 900 extra arbeidsplaatsen kan opleveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl