NOS NieuwsAangepast

Ambtenaren gaan actievoeren

Gemeenteambtenaren gaan in juni actievoeren wanneer nieuwe onderhandelingen niets opleveren. Ze eisen ruim 5 procent meer loon, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat niet geven. Eerdere onderhandelingen tussen de bonden en de VNG zijn stukgelopen.

Gemeenten krijgen steeds meer taken maar ze moeten die uitvoeren met minder geld. Gemeenteambtenaren maken zich daar zorgen over, blijkt uit een enquête van vakbond Abvakabo FNV onder 4000 gemeenteambtenaren.

Een kwart van hen verwacht volgend jaar zijn baan te verliezen en driekwart ziet de werkdruk stijgen. Meer dan de helft van de ambtenaren verwacht dat de dienstverlening verslechtert door bezuinigingen bij gemeenten.

"IJskoude actie"

"Dat de VNG niet ingaat op ons ultimatum komt niet onverwacht, maar het is een ijskoude reactie. De gemeenteambtenaren zitten nu al een jaar zonder cao", zegt bestuurder De Haas van Abvakabo FNV. Volgens hem hebben de bonden geen onredelijke eis op tafel gelegd en worden ze nu aan het lijntje gehouden.

De komende tijd worden er op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen gehouden. In juni volgt er een landelijke actiedag.

De VNG doet een "dringende oproep" aan de bonden om weer om tafel te gaan en zegt dat ze bereid is om vergaande afspraken te maken. Maar dan moeten de bonden ook de wensen van de gemeenten bespreken, maar dat willen ze volgens de VNG niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl