NOS NieuwsAangepast

"Uitslag Krim-referendum verdacht"

"De kritiek op de uitslag van het Krim-referendum is niet geheel onterecht", zegt correspondent David Jan Godfroid. Gisteren stemde de bevolking van het Oekraïense schiereiland de Krim massaal voor aansluiting bij Rusland. Correspondent David Jan Godfroid is op de Krim en volgde het referendum van dichtbij.

Is deze uitslag geloofwaardig?

"Als je er nauwkeurig naar kijkt, kunnen deze cijfers eigenlijk niet kloppen. 96,6 procent van de stemmers zou voor aansluiting bij Rusland zijn. De opkomst lag boven de 80 procent, terwijl het percentage Russen op de Krim nog geen 60 is. Dat zou betekenen dat veel Krim-Tataren en Oekraïners, de twee andere grote bevolkingsgroepen op de Krim, massaal gestemd hebben, terwijl ze zelf zeggen dat ze dat niet hebben gedaan. Bovendien suggereert deze uitslag dat deze Krim-Tataren en Oekraïners vóór aansluiting bij Rusland hebben gestemd. Dat is heel onwaarschijnlijk."

Is de dag van het referendum rustig verlopen?

"Rustig kun je niet echt zeggen. In Simferopol, hoofdstad van de Krim, was het één groot feest met volksdansen en veel toerende auto's op straat. Ook klonk het Russische volkslied. De Oekraïners en Krim-Tataren bleven vooral thuis, in angstige afwachting van wat er gaat gebeuren. Dit referendum was eigenlijk een bekrachtiging van het besluit dat het parlement van de Krim al genomen had, namelijk aansluiting bij Rusland. Het parlement komt vandaag bij elkaar en dan wordt dit referendum goedgekeurd. Daarna gaat de procedure verder."

Hoe gaat het nu verder?

"Er gaat vandaag een delegatie van de regering van de Krim naar Moskou om de procedure te bespreken. Eerst moet er in Rusland nog een wet worden aangenomen die het toestaat dat de Krim zich bij Rusland kan aansluiten, maar dat zal heel snel gaan. Daarna komt er een enorme overgangsperiode, want alles in de Krim moet straks anders worden. Geld, hypotheken, wetgeving, kentekens, pensioenen... Het moet allemaal naar Russisch recht worden omgezet en dat gaat maanden duren, zo niet jaren."

Wat doet de Oekraïense regering intussen?

"De Oekraïense regering zegt alleen dat dit een illegaal referendum is geweest met een illegale uitslag. Verder kan de regering niet zo veel doen, of ze moeten Rusland tegen de haren gaan instrijken en dat willen ze niet omdat ze dan het risico lopen dat Rusland het land binnenvalt. Oekraïne zou bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit naar de Krim kunnen afsluiten. Maar daar lopen ze echt behoorlijke risico's mee en ik denk niet dat ze daar nu al toe bereid zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl