NOS NieuwsAangepast

SS-veteranen marcheren door Riga

In Letland hebben SS-veteranen een mars gehouden om hun kameraden te herdenken die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

Honderden hoogbejaarde mannen marcheerden door de hoofdstad Riga. Op de mars kwamen ook tientallen anti-fascistische demonstranten af. Die riepen "Schande" en "Fascisme houdt nooit op!".

De SS-veteranen beschouwen hun mars als een patriottistische daad; ze zouden aan het eind van de oorlog lid zijn geworden van de Waffen-SS omdat ze hun land wilden beschermen tegen een nieuwe inval door het Sovjet-leger. De veteranen zeggen ook dat ze alleen in de frontlinie hebben gevochten en dus niets te maken hebben met de holocaust.

Rustig

Volgens de politie verliep de mars vrij rustig, door de grote politie-inzet en het slechte weer. Zeven mensen werden opgepakt voor kleine vergrijpen. De Letse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat hij opgelucht ademhaalde.

Ook oud-minister van Milieu Einars Cilinskis liep mee in de mars. Toen hij vrijdag aankondigde dat hij zou meelopen, werd hij ontslagen door de premier.

Spanningen

Gevreesd wordt, dat door de mars de spanningen tussen de Letten en de Russische minderheid in Letland verder oplopen. De voormalige Sovjetstaat kijkt met argusogen naar Oekraïne, waar een Russische minderheid woont die zich wil afsplitsen en daarin wordt gesteund door Rusland.

Letland werd in 1940 door de Sovjet-Unie bezet. Een jaar later vielen de Duitsers er binnen. Veel Letten zien die aanval als een bevrijding van de Sovjets. In 1944 vielen de Russen weer binnen en werd Letland onderdeel van de Sovjet-Unie. De Russen vinden daarom dat zij Letland hebben bevrijd van de nazi's. Letland werd in 1991 onafhankelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl