In de Oosterschelde wordt sinds enige weken geregeld een jonge grijze zeehond gezien. Opvallend is dat het dier helemaal niet schuw is en contact zoekt met sportduikers. Die hebben hem vanwege zijn speelse, maar ook bijtgrage karakter inmiddels de naam Happie gegeven.

Het dier heeft sinds een dag of tien ook een eigen pagina op Facebook. Duikers hebben daar filmpjes en foto's geplaatst van hun ontmoetingen.

Een week of drie geleden werd het dier voor het eerst gesignaleerd in het oostelijk deel van de Oosterschelde. Daarna liet hij zich voortdurend zien, soms wel aan groepen van vijf of meer duikers. Dat is zeer uitzonderlijk, zeehonden zijn van nature erg schuwe dieren.

Gevaar

Helemaal zonder gevaar voor de duikers is het niet. Happie is zo speels, dat hij bijt in de vinnen en de pakken van de duikers. Ook is het gebeurd dat hij duikers naar beneden heeft getrokken, zo meldt natuurbericht.nl

De site denkt dat het dier twee of drie jaar oud is, en dus nog niet geslachtsrijp. Mogelijk is het dier alleen opgegroeid en heeft het van soortgenoten geen angst voor mensen aangeleerd gekregen.

Een andere mogelijkheid is volgens natuurbericht.nl dat het dier is opgegroeid met mensen en uit gevangenschap is ontsnapt of vrijgelaten. Dieren die worden vrijgelaten uit zeehondencrèches zijn meestal getagd en dat is bij dit dier niet het geval.

STER reclame