NOS NieuwsAangepast

"Niet-ingeënte kinderen weigeren"

Kinderopvangorganisaties moeten bewust niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. Daarvoor pleit voorzitter Jellesma van oudervereniging Boink na een baby die mazelen kreeg in Den Haag.

De baby van 8 maanden was nog niet ingeënt, dat gebeurt pas bij 14 maanden. Het jongetje werd ziek nadat hij in contact was geweest met een kind dat door zijn ouders bewust niet was gevaccineerd. Het kind zat op de buitenschoolse opvang die aan de crèche is verbonden. De baby moest naar het ziekenhuis.

Algemene voorwaarden

Naar aanleiding van het incident zegt belangenvereniging Boink dat crèches moeten kunnen weigeren om kinderen op te vangen die bewust niet worden ingeënt. De Brancheorganisaties Kinderopvang zegt dat dit wettelijk niet mogelijk is.

Boink spreekt dat tegen. Volgens de oudervereniging staat in de algemene voorwaarden dat crèches kinderen mogen weigeren die een gevaar vormen voor anderen. Het is volgens de organisatie de moeite waard om te onderzoeken of mazelen daar ook onder valt.

Risico

Boink wijst erop dat kinderen aan de mazelen kunnen overlijden en zegt de indruk te hebben dat steeds meer ouders hun kinderen niet laten vaccineren.

''Het gaat om het recht van de één ten opzichte van de ander. Jij hebt het recht om je kind niet te laten inenten, maar dan hebben andere ouders het recht om de afweging te maken of ze hun kind wel of niet willen laten blootstellen aan dat risico", zegt Jellesma.

Uitbraak

In Den Haag is een uitbraak van de mazelen: 13 kinderen zijn ziek, onder wie enkele baby's jonger dan 14 maanden die nog geen BMR-vaccinatie hebben gehad. Ook twee volwassenen zijn ziek.

De GGD Haaglanden zoekt uit met wie de patiënten in contact zijn geweest. Niet-gevaccineerde contactpersonen krijgen vaccinatie aangeboden.

Mazelen

Mazelen begint met koorts, verkoudheid, hoesten en mogelijk ook kleine witte vlekjes in de mond. Daarna kunnen over het hele lichaam huidvlekjes ontstaan.

Meerdere bevolkingsgroepen laten zich om principiële redenen niet vaccineren: onder meer protestants-christelijke groepen en antroposofen. In 2008 was er in Den Haag een uitbraak van mazelen in de antroposofische gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl