De radicale rebellenbeweging ISIS heeft zich teruggetrokken uit twee westelijke provincies in Syrië. De ISIS-strijders raakten omstreden omdat ze de afgelopen maanden geregeld felle strijd voerden met andere verzetsgroepen tegen president Assad.

Sinds het begin van dit jaar hebben botsingen tussen ISIS-milities en andere rebellengroepen 3000 levens gekost en de opstand tegen Assad verzwakt.

Bolwerken

De ISIS-strijders hebben zich nu teruggetrokken in hun bolwerken in het oosten van Syrië en de buitenwijken van de stad Aleppo, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de strijd in Syrië op de voet volgt.

Een andere militante rebellengroepering, het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra, heeft bemiddeld in de aftocht van ISIS uit de provincies Idlib en Latakia.

Ervaren strijders

Aanvankelijk waren de andere rebellen blij met de hulp van ISIS in het verzet tegen Assad, vanwege de aanwezigheid van veel ervaren buitenlandse strijders.

De ISIS-milities legden de burgers in de door hen bezette gebieden een steng-islamitische levenswijze op. Uiteindelijk raakte ISIS in het westen van Syrië verzwakt door de strijd met andere rebellen en door het grote aantal overlopers naar andere milities.

STER reclame