NOS NieuwsAangepast

Lezing Terlouw bij Dodenherdenking

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4-meivoordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Die is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Terlouw houdt zijn voordracht over broederschap, omdat die volgens hem onder druk staat. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt hij: "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid. Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen."

Oorlogswinter

Jan Terlouw maakte de Tweede Wereldoorlog bewust mee. Over zijn ervaringen schreef hij het beroemde boek Oorlogswinter. Het was een bestseller, maar eigenlijk schreef hij het voor zijn kinderen. "Toen onze kinderen de leeftijd bereikten die mijn vrouw en ik hadden in de laatste oorlogswinter en wilden weten hoe het was geweest, heb ik er een boek over geschreven."

Vorig jaar sprak NOS-verslaggever Pauline Broekema de 4-meivoordracht uit. Zij vertelde in Geef mij onze klei maar het verhaal van de ondergang van een Joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl