NOS NieuwsAangepast

Veel misstanden in asbestbranche

Door redacteur Jikke Zijlstra

Ondanks allerlei maatregelen tegen malafide asbestsaneerders gaat er nog altijd veel mis in de asbestbranche. Bedrijven voeren afval op een onveilige manier af, werken met ongeschoold personeel en kopen of vervalsen testresultaten, melden verschillende (ex-)medewerkers in de branche aan de NOS.

Geen van de klokkenluiders wil bij naam worden genoemd, uit angst voor bedreigingen of ontslag. "Het is een grote maffiabende", zegt een ex-medewerker.

Prijsafspraken

Asbestverwijderaars zouden de prijs van saneringen kunstmatig hoog houden door onderling prijsafspraken te maken. En tijdens een sanering houden veel bedrijven zich niet aan de regels. Ze verpakken afval niet of maar één keer, in plaats van twee keer. Medewerkers dragen geen beschermende kleding en ook komt het voor dat bedrijven de gevaarlijkste klussen laten uitvoeren door ongeschoolde arbeidsmigranten.

Ook fraude met eindcontroles komt voor. Volgens de medewerkers is het heel makkelijk om een ruimte asbestvrij te laten verklaren, bijvoorbeeld door een bekende laborant te betalen, door filters te verwisselen of door te meten in een andere, schone ruimte.

Goed nieuws

Hoeveel van de ongeveer 300 asbestsaneerders in Nederland malafide zijn, is niet bekend. Minstens een op de tien, zegt een medewerker. Een ander denkt dat zeker meer dan de helft niet volgens de regels werkt.

Directeur Marga Zuurbier van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil geen cijfers noemen, maar erkent dat er nog veel misstanden zijn. Er zijn wel meer gecertificeerde bedrijven bijgekomen, waardoor het aantal meldingen van asbestsaneringen de afgelopen vijf jaar is verdubbeld: van 31.255 in 2008 naar 59.545 vorig jaar. En dat terwijl er minder werd gebouwd.

"Dat is goed nieuws", zegt Zuurbier. Het is volgens haar het gevolg van alle maatregelen tegen malafide asbestsaneerders, zoals een betere samenwerking tussen de inspectie, gemeenten en afvalstortplaatsen. "We wisselen vaker en beter informatie uit, bijvoorbeeld als iemand iets verdachts ziet", zegt Zuurbier.

Zwaardere sancties

Ook de boetes zijn omhooggegaan. "Die zijn sinds vorig jaar verdubbeld. Bij een tweede overtreding verdrievoudigen we de boete zelfs", zegt Zuurbier. Zo kreeg een asbestsaneerder die onveilig werkte in het centrum van Rotterdam onlangs een boete van 90.000 euro.

Binnenkort volgt nog een nieuwe sanctie: naming and shaming, oftewel het openbaar maken van ernstige overtredingen. Dit voorjaar kan iedereen op de website van de inspectie zien in welke buurten asbest en andere giftige, ontvlambare of explosieve stoffen zijn vrijgekomen. De naam van het verantwoordelijke bedrijf komt erbij te staan.

Wilt u reageren? Mail naar Jikke.Zijlstra@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl