NOS NieuwsAangepast

Sarkozy wint geding privé-opnamen

De Franse oud-president Sarkozy heeft een kort geding gewonnen over de publicatie van privégesprekken. De rechter gaf de website Atlantico opdracht de opnamen onmiddellijk te verwijderen. De publicatie is volgens de rechter een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni.

De opnames waren gemaakt door Sarkozy's vertrouweling Patrick Buisson. Die maakte zonder dat de president dat wist opnamen van talloze gesprekken die de president voerde. De rechter veroordeelde Buisson tot betaling van 10.000 euro aan zowel Sarkozy als Bruni. Het geld wordt gestort op een rekening van het aidsfonds dat Bruni beheert.

De advocaat van Atlantico beroept zich op de vrijheid om informatie te verzamelen en gaat in hoger beroep.

Vertrouweling

Juristen vermoeden dat Sarkozy met het kort geding wilde voorkomen dat meer gesprekken op internet werden gezet. Het materiaal dat tot nu toe is gepubliceerd, bevatte geen schokkende zaken, maar was niettemin pijnlijk omdat Sarkozy zich verraden voelde door Buisson. Die zei voor de rechtbank dat de tapes van hem gestolen waren.

Afluisteraffaire

Deze zaak staat los van een andere zaak die eigenlijk belangrijker is voor Sarkozy. Vorig jaar werd bekend dat zijn mobiele telefoon is afgeluisterd door justitie, mogelijk in verband met de verdenking dat hij voor zijn verkiezingscampagne in 2007 illegale giften heeft aangenomen uit Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl