NOS NieuwsAangepast

Verwijten over en weer PvdA - PVV

PvdA en PVV zijn verwikkeld in een hoogoplopende ruzie over wederzijdse uitspraken. Eerder deze week zei PVV-leider Wilders dat zijn kiezers in Den Haag stemmen voor een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen. Daar kwam veel kritiek op en PvdA-bestuurslid Sidali vergeleek Wilders gisteren met Hitler.

Wilders reageerde daar woedend op en dreigde met juridische stappen. Maar hij trok dat dreigement in, nadat Sidali zelf de vergelijking ongepast had genoemd. Wilders noemde de nadere woorden van Sidali verstandig, maar voegde eraan toe: "Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn."

Ongepast

Ook PvdA-voorzitter Spekman noemde de uitspraken van Sidali ongepast. Hij zegt ook dat Wilders moet beseffen wat zijn opmerking over Marokkanen met mensen doet. Hij riep Wilders op zijn woorden terug te nemen. "Die uitspraak is fout en zet mensen tegen elkaar op." Ook PvdA-leider Samsom vindt het terecht dat Sidali zijn tweet van gisteren heeft teruggenomen. "Maar het zegt alles dat Wilders vasthoudt aan zijn haatdragende uitspraak over Marokkanen."

Andere keuze

Ook PvdA-minister Asscher vindt de uitspraken van Wilders onacceptabel. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag woensdag bestrijden door een andere keuze te maken." Hij doelde daarmee op de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Wilders is nu weer kwaad op Asscher. Hij wil van premier Rutte weten of Asscher namens het kabinet heeft gesproken. Die antwoordde daarop dat Asscher geen oproep heeft gedaan om niet op de PVV te stemmen.

PvdA-minister Timmermans zei over de verwijten over en weer dat je niet met de Tweede Wereldoorlog moet aankomen, "want dan heb je geen debat." Maar volgens Timmermans is het logisch dat Marokkaanse Nederlanders veel emotie voelen bij de uitspraken van Wilders. "Wilders bevindt zich compleet buiten de werkelijkheid van Nederland; Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland en blijven in Nederland."

Hoe minder hoe beter

Wilders herhaalde vandaag: "Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter." Volgens hem zijn Marokkanen zwaar oververtegenwoordigd in de criminaliteit en hebben relatief veel Marokkanen een uitkering. "Als mensen schrikken van de waarheid, is dat jammer". De reacties uit de PvdA noemt hij de oude reflex van een partij die afhankelijk is van de islamitische stem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl