NOS NieuwsAangepast

PvdA'er vergelijkt Wilders met Hitler

Een lid van het PvdA-bestuur, Fouad Sidali, heeft PVV-leider Wilders met Adolf Hitler vergeleken. In een tweet donderdagavond schreef Sidali: "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten."

Wilders liet vanochtend in een reactie weten dat hij de vergelijking "ziekelijk en onaanvaardbaar" vindt en dreigde met een kort geding.

Ongepast

Sidali heeft vanmorgen in een nieuwe tweet zijn woorden teruggenomen. "De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproept"," zo staat in de tweet.

Wilders noemt het verstandig dat hij zijn woorden terugneemt. "Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn", tweet Wilders. Hij ziet ook af van het kort geding.

PvdA-voorzitter Spekman neemt afstand van de uitspraak van zijn bestuurslid. "De vergelijking is ongepast en zou ik ook nooit hebben gemaakt", zo laat hij weten. "Wilders moet wel beseffen wat het doet met mensen als hij zegt dat er wel wat minder Marokkanen mogen zijn. Die uitspraak blijf ik misselijkmakend vinden."

"Idiote uitspraak"

De afgelopen dagen ontstond ophef over de uitspraken van Wilders op campagne op een Haagse markt. Hij zei toen dat zijn kiezers stemmen voor een "stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".

PvdA-voorzitter Spekman sprak van een vreselijke "idiote uitspraak". SP-leider Roemer vond dat Wilders een grens overging.

Geboren in Marokko

Sidali is in Marokko geboren en was voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, een inspraakorgaan van Marokkanen bij de Nederlandse overheid. In 2009 werd hij lid van het PvdA-partijbestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl