Miljoenen mensen kenden zijn werk, maar Hal Douglas kon ongestoord over straat lopen. Met zijn sonore stemgeluid sprak hij duizenden filmtrailers in, wat hem legendarisch maakte in Hollywood. Douglas overleed vorige week vrijdag, maakte zijn familie vandaag bekend.

Douglas was bijzonder veelzijdig. Zijn stem was te horen onder de trailer van het aids-drama Philadelphia, maar werd ook gebruikt voor de komedies Forrest Gump en Meet the Parents. Bovendien deed hij de voice-over van Kevin Costners sciencefiction-flop Waterworld.

Acteren

Na de Tweede Wereldoorlog deed Douglas de toneelschool, "omdat daar de meiden zaten". Daarna werkte hij in eerste instantie als televisiepresentator, maar hij stapte over naar de reclamewereld. Vanwege zijn acteerlessen mocht hij de trailers inspreken.

Douglas groeide zo, samen met Don LaFontaine, uit tot een van de belangrijkste stemmen in de Amerikaanse showbusiness. Voor een filmclipje van 15 minuten werk kon hij 2000 dollar vragen. Hoewel hij beroemd was in LA, bleef Douglas zijn hele carrière het liefst werken vanuit zijn studio in New York.

Zelf was hij niet onder de indruk van zijn stemgeluid. "Ik vond het zelf nooit zo'n geweldige stem. Het klinkt een beetje alsof ik mijn keel moet schrapen."

Voor de camera

In 2002 kwam Douglas voor het eerst vóór de camera te staan, voor de trailer van Jerry Seinfelds film Comedian. Daarin nam hij zijn eigen werk op de hak, door constant in filmtrailerclichés te spreken, zoals "In een wereld waarin..." en "Als alles wat je weet verkeerd is...".

Douglas leed de afgelopen jaren aan schildklierkanker. Oktober vorig jaar kreeg hij bovendien een beroerte, waardoor hij opnieuw moest leren spreken. Hij werd 89 jaar oud.

STER reclame