Een Italiaanse vrouw die 100 miljoen lires vond in een oude kluis, heeft maar kort plezier gehad van haar fortuin. Toen ze het geld bij de bank wilde omwisselen voor euro's bleek dat ze drie jaar te laat was.

Claudia Moretti vond de kluis in een huis dat ze van haar oom had geërfd. Omgerekend is de vondst ruim 50.000 euro waard.

Maar Italië heeft de strengste regels voor het omruilen van de oude munteenheid tegen euro's. Wie nog lirebiljetten had, kon ze tot 6 december 2011 omwisselen. Daarna werden ze oud papier.

Guldens tot 2032

Van de achttien eurolanden zijn er negen waar bankbiljetten nooit ongeldig worden. In vijf landen mogen zelfs de munten nog worden ingeruild, zoals in Duitsland, Ierland en Oostenrijk. In 2012 stopten Finland, Frankrijk en Griekenland met omwisselen.

In Nederland konden muntjes tot 1 januari 2007 worden omgewisseld. De meeste joeten, geeltjes en snippen kunnen nog tot begin 2032 worden ingeruild.

Moretti laat het er overigens niet bij zitten. Ze heeft een advocaat gevraagd om te kijken of er toch niet iets geregeld kan worden.

STER reclame