In het hoge noorden van de Verenigde Staten is een kleine versie van de tyrannosaurus ontdekt. Onderzoekers Anthony Fiorillo en Ronald Tykoski schrijven in het tijdschrift PLOS ONE dat het dier 2 meter hoog en 7 meter lang moet zijn geweest.

Dat is ongeveer half zo groot als de T-Rex. Het dier leefde net als zijn grote broer 70 miljoen jaar geleden.

Het beest is Nanuqsaurus hoglundi gedoopt. Nanuq betekent in de taal van de Inuit ijsbeer en hoglundi is een verwijzing naar Forrest Hoglund, een filantroop uit Dallas die bijdroeg aan de bouw van het Museum of Nature and Science in de Amerikaanse stad.

"Ik word met regelmaat een dinosaurus genoemd, dat klopt nu ieder geval wel", aldus de 81-jarige Hoglund.

Raadselachtig klein

De schedel werd in 2006 in een rots ontdekt toen de onderzoekers op zoek waren naar de overblijfselen van een andere, plantetende dinosaurus. "We vonden op sommige botten tandafdrukken en diepe groeven. We weten vrij zeker dat deze kleine tyrannosaurus de plantenetende dino's verslond."

Het is de onderzoekers een raadsel waarom het beest zo klein is in vergelijking met zijn naaste verwanten. Normaal gesproken zijn dieren groter naarmate ze dichter bij de poolcirkel leven. Een grotere lichaamsmassa houdt de beesten beter warm.

De vondst zegt iets over de leefomgeving van de nanuqsaurus. In die tijd was het warmer. "Deze ontdekking zegt ons meer over de biologische rijkdom van de oude polaire wereld in een tijd dat de aarde erg warm was in vergelijking met vandaag ", aldus onderzoeker Fiorillo.

STER reclame