NOS NieuwsAangepast

Teeven-debat loopt met sisser af

De oppositie in de Tweede Kamer had graag meer vragen beantwoord gezien, maar het debat over de deal die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met een crimineel is met een sisser afgelopen.

PvdA en VVD gaan er na het urenlange debat van uit dat er volgens de regels is gehandeld.

Minister Opstelten van Justitie ontkende in de Tweede Kamer dat er geld is witgewassen voor crimineel Cees H. Het stond niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was, zei Opstelten. Ook wees de minister erop dat witwassen pas later, in 2001, strafbaar is gesteld.

Lager bedrag

Nieuwsuur bracht dinsdag het nieuws van de deal tussen Teeven en drugscrimineel Cees H. Die deal hield in dat H. over geld van hemzelf kon beschikken dat op Luxemburgse rekeningen stond. Op die rekeningen was door het Openbaar Ministerie beslag gelegd. De staat hield 750.000 gulden in als schikking, de rest was voor H.

Volgens de eerste berichten ging het om 5 à 6 miljoen gulden, maar Opstelten zei in het debat dat het een veel lager bedrag was: twee miljoen gulden.

Hij hield dat vol, ook nadat onder meer Kamerlid Segers van de ChristenUnie had aangedragen dat de voormalige advocaat van H., Doedens, in een boek heeft gemeld dat zijn cliënt de beschikking kreeg over "miljoenen aan bevroren tegoeden".

Belastingdienst

In de uitzending van Nieuwsuur bleek ook dat de Belastingdienst niets van de deal wist, wat in strijd is met alle regels van de rechtsstaat. De oppositie was verbaasd dat in de afspraken met zoveel woorden is opgenomen dat de partijen "geen mededeling zouden doen aan derden, waaronder de Belastingdienst."

Volgens Opstelten bestond er geen wettelijke verplichting om de Belastingdienst te informeren over de overeenkomst.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer nog over een motie die tijdens het debat is ingediend. De oppositie vraagt in de motie om meer informatie over de voorwaarden van de overeenkomst met H. en over het bedrag dat H. kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl