NOS NieuwsAangepast

Vals ID: knippen, plakken, aflakken

Scannen, printen, knippen en plakken. Scholieren willen best vertellen hoe makkelijk het is om een identiteitskaart te vervalsen, maar dan wel anoniem. Eenderde van de jongeren gebruikt een valse of geleende kaart.

Zo vertelt een 16-jarig meisje hoe ze haar geboortejaar heeft veranderd. "Ik ben geboren in 1997 dus ik had een 6 nodig om het te vervalsen. Op de identiteitskaart staat de geboortedatum in een gelig stukje, je moet dan kijken of je bij het gedeelte van 'geldig tot' een 6 hebt staan omdat dit gedeelte ook gelig is."

Nagellak

Vervolgens kopieerde ze de identiteitskaart in kleur een paar keer. "Toen heb ik de gele 6 uitgeknipt, zo klein mogelijk. Daarna heb ik met een nagelvijl het papier zo dun mogelijk gevijld." Daarna was het klaar om opgeplakt te worden: "Dit werkt het beste met transparante nagellak."

Een scholier van 17 werkt professioneler. Hij heeft apparatuur om de identiteitskaart tot in detail na te maken. "Ik ben slim met computers en wilde gewoon blijven stappen met mijn vrienden. Het begon met simpel inscannen en bewerken, maar inmiddels kunnen we de pvc-kaarten in zijn geheel goed namaken. De kaarten zijn tot op het reliëf en afwerking niet te onderscheiden van echte. Alleen het watermerk blijft lastig, maar ook dat beginnen we door te krijgen."

Beleid is onzin

Hij heeft al zeker tien medescholieren aan een valse kaart geholpen, al weet hij dat het strafbaar is. "Maar dit beleid slaat gewoon nergens op. Ineens mag ik niet meer drinken, terwijl dat een paar maanden terug nog wel mocht. Ik wil dat ze in Den Haag beseffen dat het beleid niks uithaalt in de praktijk. Wij zijn slim genoeg om nog steeds aan ons biertje te komen."

De 16-jarige die haar eigen pas vervalste vond het erg gemakkelijk om te doen, maar ook heel spannend. Ze ging met haar nagemaakte identiteitskaart naar de discotheek en gebruikte hem ook om alcohol te halen in de winkel om 'in te drinken'. "Ik vind dat er niet goed gekeken word naar ID-kaarten. Meestal kijken ze alleen naar de geboortedatum en niet naar de foto, dus is het ook gemakkelijk om een ID-kaart van iemand anders te lenen."

60 euro

Twee andere scholieren vertellen dat ze zelf geen valse identiteitskaart willen, maar ze weten wel bij wie ze die op school kunnen krijgen. "Iedereen kent de jongens wel die valse kaarten maken. Maar daar moet je voor betalen. Bij ons op school kost een valse plastic kaart bijvoorbeeld zo'n 60 euro."

)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl