De afgelopen maanden hebben ongeveer 900 Roemenen en Bulgaren in Nederland een burgerservicenummer (bsn) aangevraagd. Dat heeft minister Asscher gezegd in de Tweede Kamer. Hij wilde niet zeggen of hij dat veel of weinig vindt. "Cijfers zeggen me niet zo veel. Het gaat om de problemen", zei hij.

Sinds 1 januari hebben werknemers uit de twee landen geen tewerkstellingsvergunning meer nodig in Nederland. In de Kamer werd toen gevreesd dat Nederland zou worden overspoeld door nieuwe arbeidskrachten. De PVV sprak van een tsunami aan Oost-Europeanen, die banen van Nederlanders zouden inpikken.

Poolse buur

De PvdA presenteerde vandaag een plan om woonoverlast door arbeidsmigranten tegen te gaan. De partij wil dat migranten minstens 12 vierkante meter leefruimte in een huis hebben. "Er is niets mis met een Poolse buur, maar er is wel wat mis met 15 Poolse buren in één eengezinswoning", zegt Kamerlid Hamer.

Werkgevers mogen niet langer ook de huisbaas van hun werknemers zijn, vindt de PvdA, want dat leidt tot uitbuiting. Om concentratie van Oost-Europese migranten in bepaalde wijken te voorkomen, wil Hamer dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen om mensen te spreiden.

STER reclame