NOS SchaatsenAangepast

Schaatscoach Anema strikt Clafis

Schaatscoach Jillert Anema heeft met Clafis een nieuwe sponsor gevonden voor zijn team. Het Friese ingenieursbureau van Bert Jonker wil een internationaal georiënteerd team opzetten, dat onder leiding komt te staan van Anema.

Momenteel heeft Anema de leiding over de BAM Univé ploeg, maar de twee sponsors trekken zich aan het einde van het seizoen terug.

De coach boekte vorige maand tijdens de Olympische Spelen in Sotsji het grootste succes uit zijn loopbaan toen BAM-kopman Jorrit Bergsma goud won op de tien kilometer. De ploeg van Anema domineert bovendien al jaren het marathonschaatsen.

Directeur van Clafis, Bert Jonker: "Ik kende Anema al goed, want hij woont een kleine vijf kilometer bij mij vandaan. Toen wij aan het rondkijken waren naar welke schaatsploeg we konden sponsoren en hoorden dat BAM zich terug ging trekken als sponsor, heb ik direct contact opgenomen met Jillert."

Bergsma mee, De Jong out

Van de huidige BAM-selectie neemt Anema een aantal schaatsers mee naar de Clafis-ploeg, zoals het team moet gaan heten. De schaatscoach bevestigde dat de langebaan- en marathonschaatsers Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Bob de Vries gaan fungeren als geraamte voor de nieuwe ploeg. Met de drie ervaren schaatsers hoopt Anema een goede ploeg op te bouwen.

'Good old' Bob de Jong kan op zoek gaan naar een nieuwe ploeg. Volgens Anema is er geen plaats binnen het team voor de bronzen-medaillewinnaar op de tien kilometer in Sotsji.

Buitenlands talent ontwikkelen

De nieuwe ploeg wil zich gaan focussen op het opleiden van buitenlands talent, iets wat volgens Jonker veel Nederlandse ploegen verzuimen te doen. "Ik wil als sponsor een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de schaatssport. Het is van belang om niet alleen te focussen op Nederland, maar ook op de ontwikkeling van de sport in het buitenland."

"Dat wil ik doen door ook het niet-Nederlandse talent een kans te geven zich te ontwikkelen tot goede schaatsers. Nederlandse ploegen kijken alleen naar Nederlands talent, maar de schaatssport moet breder."

Clafis, dat jarenlang sponsor was van de schaatsacademie in het Duitse Inzell, besloot begin dit jaar te stoppen met hun bijdrage.

Vrouwenploeg, allround en marathon

De nieuwe Clafis-ploeg zal zich naast het ontwikkelen van buitenlands talent ook richten op een vrouwenploeg, het allrounden en de marathonafstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl