NOS NieuwsAangepast

Shell ziet minder in schaliegas

Het lukt oliebedrijf Shell niet om geld te verdienen aan schaliegas in de Verenigde Staten. Shell trekt zich daarom langzaamaan terug uit het schaliegas in Amerika. Het bedrijf vermindert de investeringen dit jaar met 20 procent. Dat heeft topman Ben van Beurden vanmorgen bekendgemaakt.

Het winnen van schaliegas is een ingewikkeld proces dat kleine bedrijven de afgelopen jaren veel geld heeft opgeleverd maar schaliegas is voor Shell alleen interessant als het concern het op grote schaal kan produceren. Dat is niet gelukt en het bedrijf heeft niet het vertrouwen dat schaliegas snel winstgevend kan worden.

Alternatieven

Shell gaat zich in de Verenigde Staten nu vooral richten op het boren naar olie in de Mexicaanse Golf. Die boringen vinden steeds dieper in zee plaats en Van Beurden denkt dat het bedrijf technisch zo ver voorloopt op de concurrenten dat daarmee wel geld te verdienen is.

Daarnaast gaat het bedrijf meer inzetten op de verkoop van LNG. LNG is een procedure om gas vloeibaar te maken zodat het ook rendabel wordt gas met schepen te vervoeren. Dan zijn dure pijpleidingen over duizenden kilometers niet meer nodig.

Het oliebedrijf gaat daarnaast geld besparen door voor een bedrag van 15 miljard dollar slechtlopende bedrijfsonderdelen te verkopen. Shell heeft nu vooral te veel raffinaderijen en wil er een paar van de hand doen. In de Rotterdamse haven heeft Shell een grote raffinaderij maar de topman wilde niet ingaan welke bedrijfsonderdelen precies in de etalage gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl