NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Merkel: Rusland misbruikt situatie

Bondskanselier Merkel vindt dat Rusland de politieke crisis in Oekraïne heeft uitgebuit voor eigen gewin. Rusland heeft zich niet als goede buur gedragen, zei ze in de Bondsdag.

"In tijden van grote onduidelijkheid in Oekraïne toonde Rusland zich niet als stabiele partner van het historisch, cultureel en economisch nauw verbonden buurland, maar buitte het die zwakte juist uit." Moskou heeft door het handelen op de Krim de internationale stabiliteit in gevaar gebracht, zei ze.

Merkel waarschuwde Rusland dat zijn acties enorme politieke en economische gevolgen kunnen krijgen. Ze wil dat het land aan de onderhandelingstafel komt zitten, zodat er een diplomatieke oplossing kan komen voor het conflict.

Referendum de Krim

Maar als Rusland niet meewerkt, wil ze nieuwe sancties. De Europese Unie spreekt daar waarschijnlijk maandag over, een dag na het referendum over aansluiting bij Rusland op de Krim.

Merkel noemt dat referendum onrechtmatig. Ze wil niet dat de Krim zich afsplitst van Oekraïne

Overigens sluit de bondskanselier militair ingrijpen op de Krim uit. "Dat is geen optie voor ons. Dit conflict is niet militair op te lossen."

STER reclame