De VVD wil dat het moeilijker wordt voor migranten uit andere EU-landen om in Nederland een bijstandsuitkering te krijgen. Kamerlid Azmani zal vandaag in de Tweede Kamer aankondigen dat hij met een initiatiefwet komt.

Nu is het volgens Azmani nog zo dat gemeenten een bijstandsuitkering moeten verstrekken, als een EU-burger die aanvraagt. Ze kunnen de aanvraag vervolgens laten checken door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar dat gebeurt lang niet altijd, zegt hij.

Het VVD-Kamerlid wil dat gemeenten een opschortingsverzoek kunnen doen, als zij een aanvraag binnenkrijgen die zij niet vertrouwen. Zij kunnen dan eerst bij de IND navragen of de aanvrager wel in Nederland mag blijven.

Polen

Azmani is geschrokken van recente cijfers uit de Migrantenmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat het aantal migranten uit Polen en andere Midden- en Oosteuropese landen flink is gestegen. En dat geldt volgens hem ook voor het aantal bijstandsaanvragen.

De VVD'er vindt dat minister Asscher te laks reageert en is er "nu helemaal klaar mee". "Het is prima om hier je handen uit je mouwen te steken, maar je hand ophouden doe je maar in eigen land."

STER reclame