NOS NieuwsAangepast

660 miljoen in parkeermeters

Gemeenten in Nederland denken dit jaar 660 miljoen euro aan parkeerbelasting op te halen. Dat is 15 miljoen meer dan vorig jaar. Koploper is de gemeente Amsterdam die dit jaar rekent op 162 miljoen euro. De hoofdstad is dus goed voor een kwart van de totale opbrengsten aan parkeergeld.

Er zijn 155 gemeenten in Nederland waar je dit jaar betaalt voor een parkeerplaats. Dat aantal is de laatste jaren nauwelijks veranderd.

Parkeren levert gemeenten wel elk jaar meer op, doordat de parkeertarieven verhoogd worden en op meer plaatsen voor een parkeerplaats betaald moet worden. Op steeds meer plaatsen en voor een steeds groter deel van de dag moet nu betaald worden.

Uit onderzoek van de Detailhandel Nederland blijkt dat de afgelopen vier jaar de tarieven van parkeergarages bijvoorbeeld 26 procent hoger zijn geworden.

Inkomstenbron

Voor de gemeente Amsterdam is de parkeerbelasting een belangrijke inkomstenbron, goed voor ruim 27 procent van de inkomsten uit heffingen en belastingen. Ook de badplaats Zandvoort haalt meer dan een kwart van zijn inkomsten uit heffingen uit de parkeermeter.

De helft van alle parkeerbelasting komt terecht bij de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In veel kleine gemeenten hoef je helemaal niet te betalen voor een parkeerplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl