Nauwelijks verkiezingsposters op het eiland. Alleen de grootste partij Ons Belang heeft er een paar hangen op Schiermonnikoog. De anderen vinden het niet interessant.

"De eilanders weten toch wel wie we zijn, en het is ook een beetje vervuiling al die posters."

Op een zonnige middag in maart komen vertegenwoordigers van alle politieke partijen naar het Bezoekerscentrum. De grootste politieke discussie van de afgelopen jaren en waarschijnlijk ook van de komende jaren speelt zich hier af. Het centrum moet vernieuwd worden en daar zijn miljoenen euro's voor nodig.

De Promenade

Honderdduizenden euro's zijn inmiddels uitgegeven aan architecten en aan adviseurs uit binnen- en buitenland, maar echt concreet staat er nog niets. Het centrum krijgt de naam 'De Promenade', en er moeten allerlei verschillende organisaties komen te zitten.

Wiep-Jan Groendijk van Schiermonnikoogs Belang (2 zetels) is het meest enthousiast als hij naar de plek kijkt. "Over een paar jaar staat hier een prachtig gebouw met daarin Natuurmonumenten, de bibliotheek, de VVV, een maritiem centrum en de cultuur historische vereniging. Er staan een paar leuke dames om je te ontvangen. Ze vertellen hoe het hier op het eiland gaat. Het is een fantastisch toeristisch product, daarvoor moeten we het doen."

Grootschalig

Groendijks pleidooi wordt ondersteund door coalitiegenoot Johan Hagen van de Christelijke Groepering Schiermonnikoog (3 zetels). Harm Carrette van Ons Belang (3 zetels) en Marijke Rupert van DS10 (1 zetel) zijn fel tegen. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zegt Rupert.

Het gaat de gemeenschap geld kosten, zegt ze. "Het project is te grootschalig voor het eiland."

Splijtzwam

Volgens de coalitie kan het financieel niet mis gaan. En als er dan toch nog problemen ontstaan, staat er een prachtig gebouw als onderpand, het is straks miljoenen waard.

Beslissingen worden er pas na 19 maart genomen. Als één van de twee huidige coalitiepartijen een zetel verliest, dan liggen de verhoudingen in de raad totaal anders. Volgens de kleinste partij (DS10) is 'De Promenade' een splijtzwam in de bevolking. Het lijkt in ieder geval een splijtzwam in de politiek.

Eensgezind: een prachtig eiland

Als de drie heren en de dame niet meer praten over 'De Promenade' heerst er vooral eensgezindheid. "Het is heel mooi om te wonen en hier geen zorgen over de opkomst van misschien wel minder dan vijftig procent." Op dit eiland, zegt Johan Hagen van de Christelijke Groepering Schiermonnikoog, hebben we altijd uitzonderlijke opkomst. Het is dan ook een uitzonderlijk eiland. En dan volgt een eensgezind jajajajaja.

STER reclame