NOS NieuwsAangepast

Terdoodveroordeelde na 30 jaar vrij

Een Amerikaan die 30 jaar vastzat in afwachting van zijn executie is vrijgesproken en vrijgelaten uit de Angola-gevangenis in Louisiana.

Glenn Ford, inmiddels 64 jaar, werd in 1984 ter dood veroordeeld voor een overval op een juwelier die daarbij om het leven kwam. Ford heeft altijd ontkend dat hij de juwelier heeft gedood.

Een rechter deed opnieuw uitspraak, nadat er nieuw bewijsmateriaal was aangedragen. Daaruit blijkt dat Ford niet in de buurt van de winkel was tijdens de beroving en moord.

Fouten

Volgens Amerikaanse media zijn er allerlei fouten gemaakt in de moordzaak. Zo heeft een vrouw getuigd dat Ford de moord heeft gepleegd, maar zij bleek later te hebben gelogen. Ook is er nooit een moordwapen gevonden en zijn er geen ooggetuigen. Verder werd de donkere Ford door een volledig blanke jury veroordeeld en gaf de jury het advies voor de doodstraf.

De vrijgesproken Ford zei dat hij zich heel goed voelde toen hij de gevangenis verliet. Maar hij voelde ook wrok. "Dertig jaar van mijn leven zijn weg. Ik kan niet teruggaan en de dingen doen die ik had willen doen. Mijn zoon was nog een baby toen ik wegging en nu is hij een volwassen man met een eigen baby."

Van de staat krijgt Ford waarschijnlijk een grote som geld. Mensen die onschuldig hebben vastgezeten kunnen tot 250.000 dollar krijgen voor de jaren dat ze vastzaten plus nog een bedrag van 80.000 dollar voor "de kansen in het leven die iemand niet heeft gekregen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl