NOS NieuwsAangepast

'Ronselende' PvdA'er treedt terug

PvdA-lijsttrekker Osman Suna uit Soest heeft tijdelijk zijn functie neergelegd in afwachting van een onderzoek naar stemfraude.

Samen met fractielid Adem Baskaya zou hij bij een moskee stempassen hebben gevraagd van moslims die niet van plan zijn te gaan stemmen. De passen zouden gebruikt worden om de PvdA aan meer stemmen te helpen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week woensdag.

Beelden van de ronselpraktijken waren gisteravond te zien in een uitzending van Pownews.

Beeldvorming

In een verklaring schrijft Suna: "Ik heb nimmer de intentie gehad de kieswet te overtreden. In de politiek gaat het echter vaak om beeldvorming en ik heb daar tot mijn spijt onvoldoende oog voor gehad."

De lijsttrekker zegt het resultaat van het onderzoek vol vertrouwen tegemoet te zien en maakt in afwachting van het onderzoek geen gebruik van zijn zetel namens de PvdA.

Afkeuring

De burgemeester van Soest neemt de gebeurtenis hoog op en heeft het OM ingeschakeld om uit te zoeken of er sprake is van stemfraude in zijn gemeente. "Het is aan het OM om te bepalen of er sprake is van een strafbaar feit en zo ja, welke vervolgacties nodig zijn", zegt hij in een verklaring.

Partijleider Diederik Samson sprak zijn afkeuring uit. Ronselen is verboden en strafbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl