Duitsland en Frankrijk hebben Rusland opnieuw gewaarschuwd dat sancties volgen als het land niet meewerkt aan een oplossing voor het conflict in Oekraïne. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, wil voor het einde van het weekend beweging zien bij Rusland.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Rusland nog deze week rekening moet houden met sancties als niet wordt ingegaan op voorstellen om mee te werken aan een internationaal overleg. Fabius herhaalde dat het referendum dat de autoriteiten op de Krim zondag willen houden, over aansluiting bij Rusland, illegaal is.

"De enige wettige stemming is op 25 mei, als de president van Oekraïne wordt gekozen", sprak Fabius tegen een Frans radiostation.

De EU kan onder meer Russische tegoeden bevriezen en reisverboden instellen tegen Russische functionarissen. Een breder handelsverbod is nog niet aan de orde, maar wordt gezien als een uiterste sanctie.

Solidair

Steinmeier is vandaag in de Estland en reist ook nog naar de andere Baltische Staten, Litouwen en Letland. Die landen hebben hun zorg geuit over de situatie op de Krim. De relatie van de kleine landen met hun grote buur Rusland is bijzonder beladen.

De Duitse minister benadrukte dat Duitsland solidair is met de Baltische staten. "We laten Estland en de Baltische staten niet alleen. Het is een gemeenschappelijk probleem van de EU en de NAVO." Estland, Letland en Litouwen zijn sinds 2004 lid van de NAVO.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag bijeen in Brussel, een dag na het geplande referendum op de Krim.

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft een uitnodiging van Rusland om te komen praten afgewezen. Kerry wil dat Rusland eerst laat zien bereid te zijn om mee te werken aan een oplossing voor het conflict over Oekraïne.

STER reclame